Enstitü tarafından 126 tanesi damızlık vasıflarını taşıyan Karacabey Merinosu (Türk Merinosu) ve 5 tanesi Bandırma ırklarına ait toplam 131 adet koç satışa çıkartılmış, başlangıç fiyatı 27 bin TL olarak tespit edilmiştir.
İletişim Uzmanı, Spiker, Diksiyon ve Beden Dili Eğitmeni Özgür Yılmaz’ın mükemmel sunuculuğu ve yönetimiyle, saat 10.00’da başlayan törende açılış konuşmasını Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürü Koray Poyraz yapmıştır. Poyraz Enstitünün tarihi hakkında bilgi verdikten sonra Enstitü içinde bulunan şubeleri ve yaptıkları çalışmaları anlatmıştır. Açılış konuşması sonrası satışa çıkan ilk koçun satışını Koray Poyraz yönetmiştir. 27 bin TL başlangıç fiyatıyla satışa çıkan 101 nolu Karacabey Merinosu 86 bin TL peyle satılmıştır. Öğle yemeğine kadar 60 koçun satışı yapılmıştır. Öğle yemeği arasından sonra satışlara devam edilmiştir. Bütün koçların satışı yapılmış, satışlar saat 16.00 civarında bitmiştir.
Satışa Balıkesir Merkez ve ilçeleri başta olmak üzere Tekirdağ, Manisa, Çanakkale, Bursa, illerinden üreticilerin katıldığı, ayrıca izlemeye gelen üreticilerin geldiği gözlenmiştir. Önce ki yıllarda olduğu gibi Enstitü tarafından bastırılan katalog üzerinden koçlara pey veren üreticilerin çekişmeyle geçen pey artışları üreticileri rekabete sokmuştur. Satış alanında üreticilerin çay, su, yemek vb. ihtiyaçları Enstitü tarafından karşılanmıştır.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Boz, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden Küçükbaş Hayvancılık Araştırma Çalışma Grup Sorumlusu Veteriner Hekim Nejla Güloğlu, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, , Erdek Kaymakamı Hasan Göç, Bandırma İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Tunç, çevre ilçelerin Tarım ve Orman Müdürleri izlemeye gelmişlerdir.
(Aynı gün Konya’da Tarım ve Teknoloji Fuarı açılışı olduğu için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve bakanlıkta yetkili diğer yöneticilerin satış törenine gelemediği düşünülmektedir.)
Satışların devam ettiği saatlerde, her ay Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Balıkesir’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların yöneticileriyle yapılan Balıkesir Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenmiştir.
Toplantı bitiminde satış alanına gelen Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, İl Müdür Yardımcıları Mehmet Çelik, Zafer Bozgül, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Musa Şen, TMO Bandırma Baş Müdürü Salih Aksu, Balıkesir İl TKDK Koordinatörü Sayın Murat Öncül, Balıkesir İl Kontrol Laboratuvar Müdürü Sayın Umut Karapınar ve diğer yöneticiler satışları ilgiyle izlemişlerdir.
Satışları izlemek amacıyla alanda bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarına yeni başladığı 18-35 arası üreticilerin üye olduğu, Tarım Orman Gençlik Konseyi üyesi ve Balıkesir İl Temsilcisi, yumurta üreticisi Esra Özder Çakmak ve küçük kızı Serra Çakmak Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ile tanışmışlardır. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı İl Yöneticileri anı panosu önünde fotoğraf çektirmişler, İl Müdürü Düzgün genç çiftçi Esra Özder Çakmak ve kızı Serra ile ayrıca fotoğraf çektirmiş “Balıkesir’in en küçük çiftçisi” ünvanını Serra Çakmak’a vermiştir.
Satışların sonuna yaklaşıldığın da sürpriz bir ziyaret daha gerçekleşmiştir. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünü ziyaret ve işbirliği için ülkemizde olan Bulgaristan Troyan Dağ Hayvancılığı Araştırma Enstitüsü uzmanları, BUÜ Zootekni ABD Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ak ve Koyunculuk Enstitüsü uzmanları İlkay Çetin, Ahmet Okumuş rehberliğinde satışları izlemeye gelmişlerdir.
Satışları büyük bir ilgiyle izleyen misafir uzmanlar daha sonra Enstitünün farklı şubelerini gezmiş ve incelemelerde bulunmuşlardır.
Günün sonunda satış rekoru sahibi Bursa Fadıllı köyünden genç üretici Ahmet Ekler’e teşekkür plaketini makamında Enstitü Müdürü Koray Poyraz takdim etmiştir. Balıkesir’li Umut Tarımsal Ekipman üreticisi Onur Mura Ahmet Ekler’e ekipman hediye etmiştir.
Rekor sahibi genç üretici Ahmet Ekler 246 bin TL ile sahibi olduğu koçun dışında, 110 bin ve 107 bin TL bedellerle iki koç daha satın almıştır.
Kısaca Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği adıyla Karacabey Harası bünyesinde kurulan Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 1943 yılında Bandırma’ya nakledilmiştir. Yıllar içinde farklı isimler altında faaliyet gösteren Enstitü, 2015 yılında Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adını almıştır. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı 49 Enstitüden bir tanesidir.
Altı teknik bölüm altında, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile su ürünleri alanında sorunlara çözüm getirme ve birim hayvandan elde edilen verimin hayvan refahına uygun şekilde artırılması amacıyla çeşitli disiplinlerde araştırma çalışmalarını yürütmektedir. Enstitünün Müdürlüğünü Koray Poyraz yapmaktadır.
2024 Yılı Damızlık Koç Satış haberi için;