TÜBİTAK öncülüğünde ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 14-15 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenen “4. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi" yoğun ilgi ve geniş katılımla gerçekleştirildi.
Kocaeli kongre merkezinde gerçekleştirilen programın ilk günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, TÜBİTEM Bilim ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, il protokolü, siyasi parti il temsilcileri, oda başkanları, kurum müdürleri ve sanayicilerin iştirakiyle yapılan açılışla başladı.
Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamaların yapıldığı açılış konuşmalarının ardından, 7 farklı Kategoride ödüller verildi. Yılın En Başarılı Projelerini Uygulayan Bilim Merkezleri’nden ödül almaya hak kazanan; “Uzun Soluklu Emek” Kategorisinde Kayseri Bilim Merkezi, “En Çok Atölye Etkinliği Düzenleyen Bilim Merkezi” Kategorisinde Şahinbey Belediyesi Bilim Merkezi, “Köy Okulları ile Bilimi Buluşturma” Kategorisinde Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü, “Bilim ve Toplum Etkinlikleri” Kategorisinde Bilim Erzurum, “Etkin Bilim İletişimi” Kategorisinde Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi, “Yenilikçi Uygulamalar” Kategorisinde Konya Bilim Merkezi ve “Bilim Sahnesi” Kategorisinde Kocaeli Bilim Merkezi’ne plaket verildi.
ATÖLYELER VE SÖYLEŞİLER İLGİ ÇEKİCİYDİ
Türkiye’de bilimi ve teknolojiyi yaygınlaştırmak, geliştirmek, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren paydaşları bir araya getirip birbiriyle ilişkilerini güçlendirmek için yapılan çalışmalara katkı niteliğinde zengin içerikle hazırlanan toplantıda; bilim merkezlerinin geleceği, yapay zekâ, dijitalleşme, eğitimde bilim merkezlerinin rolü gibi konuların ele alındığı etkinliklerin yanı sıra öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler için özel olarak düzenlenen atölyelerle katılımcılara interaktif yollarla deneyimlerin aktarıldığı fırsatlar sunuldu.
Halkın ve akademik çevrenin de yoğun ilgi gösterdiği, Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezi salonlarında düzenlenen programda akademisyenler hem eğitici hem de öğretici etkinliklerde bulundu.
Toplantının ikinci günü yapılan etkinliklere katılan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı değerlendirmesinde “Bu toplantı serisinin Kayseri’de düzenlenen üçüncüsüne de katılmıştım. Okul dışı ortamların kullanımına yönelik çok faydalı bilgiler paylaşılmıştı. Bu toplantı da hem bilim merkezlerinin rolleri ve çalışmalarını görmek ve deneyim paylaşımından faydalanmak bağlamında çok yerinde görüyorum” dedi ve devam ettirilmesinin önemine vurgu yaptı. Toplantıda sergi alanındaki gözlemleri ve katıldığı bazı seminerlerdeki konuları çok isabetli gördüğünü ifade etti.
Zekâ Oyunları ile Eğlenerek Öğreniyorum Atölyesinde Doç. Dr. İbrahim Yüksel ve Dr. İbrahim Varol'un koordinasyonunda katma değer sağlayan Zeka Oyunları Eğitici Eğitmenleri Süleyman Bahar, Diyaeddin Ay, Veli Çınkır, Şerife Yalvaç, ayrıca uzun yıllar Kocaeli'de TSF il temsilciliği yapan Ahmet Açıkgöz, Sınıf Öğretmeni Ayşe Açıkgöz ve Fen Bilgisi Öğretmeni Ergün Karaca'nın uzmanlık destekleri ve özverileriyle gerçekleştirilen “oryantiring zekâ oyunu” etkinliklerini başarı ile yürüten atölye ekibinin programına da katılan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, oryantiring zekâ oyunu istasyonlarında küçük yaş grupları ile etkileşimli ve katılımcı biçimde rol aldı. Atölyede dereceye girenlere sembolik ödüller verildi.
Temel bilimlerin aktüel yanlarının kolay anlaşılır biçimde uygulamalarla gösterildiği etkinliklerden, girişimcilik gibi pek çok konunun ustaca aktarıldığı böylesi buluşmaların içerikte yer aldığı toplantıyı düzenleyen TÜBİTAK / TÜBİTEM ve ekibiyle, ev sahipliği yapan yerel yönetimler ve destek olan bütün kurum ve kuruluşların çok değerli bir iş yaptıkları katılımcılar tarafından ortak bir kanaat olarak vurgulanmaktadır.