YENİ KONGRE DE ANA TEMA "MULTİFONKSİYONEL KOZMETİKLER"

Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, insan ve çevre sağlığını göz ardı etmeden, yüksek katma değerli kozmetik ürünlerin üretilmesini, ülkemiz kozmetik sektörü ve kozmetik bilimcilerinin dünyada söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla 2 Temmuz 2013 yılında kurulmuş olan Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Ar-ge San Ve Tic. Firma Sahibi Kimyager Levent Kahrıman 7. Uluslararası Kozmetik Kongresinin ana temasını açıkladı.

MULTİFONKSİYONEL KOZMETİK NEDİR? SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLE NASIL BİR BAĞI VARDIR?

“Yeni kapıları açmak gerek, yanlış kapıları, doğru kapıları, ama açmak, mutlaka açmak.”(Sevgi Soysal)

Çakıların ilk kullanımı MÖ 6000 yılına kadar dayandığı söyleniyor. O zaman için en teknolojik devrim diyebiliriz. O dönem yapılan bu keşfin 19. yy'da aya yapılan yolculuğa denk düşmesi muhtemeldir. İsviçre çakısı ise bu icattan binlerce yıl sonra 19. yy başlarında keşfedilmiştir.

Aynı anda birden çok seçenek sunuyordu. Sadece çakı değil, tırnak makası, pense, açacak, testere, kalem, makas sunduğu özelliklerden birkaçıydı. Bunun gibi birçok çoklu fonksiyonu bir arada sunan araçlardan bahsetmek mümkün. Çok fonksiyonlu her şey için kullanılan "İsviçre çakısı gibi" deyiminin oluşmasında da hakkını vermek gerek.

Anadolu'da bu yönde çok fonksiyonlu alet örneklerine çokça raslanmaktadır. Eminim herkes biraz hafızasını zorlasa çok fazla örnek ile karşılaşacaktır. Bende benzer bir hafıza tazelemesi içine girdiğimde çok örnekle karşılaştım. Bunlardan bir tanesi aslında tam olarak bu süreci özetliyor. Ve herkesin hafızasında karşılığı olduğunu düşünüyorum; soba. Evet sobalar Anadolu'da en yaygın çok amaçlı kullanılan aletlerdir. Temel amacı ısınmak olan sobanın kullanım amaçlarına, yemek yapmak, elbise kurutmak, ekmek kızartmak, evdeki sıcak su sorununu çözmek gibi ilk aklıma gelen kullanım amaçlarını yazabilirim.

Tabii günümüzün en yaygın çok fonksiyonlu aletine cep telefonu örneğini verebiliriz. Sanırım bu hepimizin kullandığı en multifonksiyonel cihazdır. Temel amacı "telefon" olan bu cihazın sağladığı fonksiyonları saymak ve listelemek her halde artık mümkün değil.

Tüm dünyada ve tüm sektörlerde çok fonksiyonlu cihazların ve ürünlerin kullanımı artıyor. Tüketiciler, zaman ve para tasarrufu sağlamak yanı sıra çevre dostu ürünlere yönelmek istedikleri için çok fonksiyonlu ürünlere ilgi göstermektedirler. Bu nedenle, kozmetik, temizlik, gıda ve tekstil gibi birçok sektörde de çok fonksiyonlu ürünlerin üretimi artmaktadır. Bu yanıyla kozmetik sektöründe de son yıllarda birden fazla özelliği tek üründe sunan ürünler, yani multifonksiyonel ürünler geniş yer bulmaktadırlar. Multifonksiyonel kozmetik ürünlere, aynı anda birden çok fonksiyon ve beklentiyi karşılayan ürünler diyebiliriz.

"İkisi bir arada" kavramı şampuanlar ile kozmetik sektöründe yer bulmaya başlamıştı. Şampuan ve saç kremini birleştiren bu ürünler örnek olarak verilebilir. BB kremler, güneş kremleri, traj sonrası ürünler, cilt bakım yağları, diş macunları aklıma ilk gelen örnekler. Çoğu tüketici temel amacı için aldığı ürünün başka bir sorununa da çözüm bulmasını beklediğinden üreticiler ve argeciler tarafından bu yönlü çok inovatif ve çözüm oluşturan ürünler her geçen gün pazarda yer bulmakta. Örneğin ter kokusu için kullanılan bir deodorant, aynı zamanda koltuk altındaki renk tenini eşitliyor. SPF korumalı lip balm, tırnakları besleyen ojeler, nemlendiren peelingler ve daha nicesi.

Sürdürülebilir bir dünyanın tartışıldığı günümüzde, bu ürünler daha da önem kazanmakta ve sürdürülebilir kozmetikler olarak da bazı yanları ile tanımlanmaktadırlar. Birçok ürünü tek ürüne indirgediği için, daha az ambalaj atığı oluşturmaları, daha az içerik kullanımı, üretimde daha az enerji ve su tüketimi gibi faydalarını özetlemek mümkün. Öte yandan tüketici için günlük kozmetik rutinlerini daha kısa sürede yönetilebilir hale getirmektirler.

Bu konuda son yıllarda akademik olarak da değişik çalışmalar bulunmaktadır. Bilimsel araştırmaların, sürdürülebilirlik açısından en uygun yöntemlerin belirlenmesine, sektöre yönelik politikaların oluşturulmasına ve tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde alışveriş yapmasına yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Çok fonksiyonlu kozmetiklerin etkililiği, güvenliliği ve sürdürülebilirliği konusunda daha fazla bilgi sağlamak, tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde ürün seçmesine ve sektörün daha sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Bu konuda yayınlanmış çok güzel bir kaynağı birkaç yıldır inceleme fırsatı buldum. Biraz detaya inmek için iyi bir başlangıç noktası oluşturan 2001 yılında ilk baskısını yapan "Multifunctional Cosmetics" adlı kitaptan günümüze örneklerin binlerce çoğaldığını söyleyebiliriz.

Çok fonksiyonlu kozmetikler için inovatif ambalajlarda çalışılması gereken konulardandır. Yani ambalajın kozmetik ürün fonksiyonuna katkı sağladığı ve yeni bir fonksiyon eklediği örneklerde çoğalmakta ve fikir vermektedir. Öte yandan kozmetik ürün formüllerini oluştururken kullanılacak çok fonksiyonlu hammaddeleri de bu çerçevede ele almak gerekiyor.

Kozmetik Üretici ve Araştırmacıları Derneği, KÜAD'ın bu yıl 30 Kasım - 2 Aralık tarihlerinde Antalya da Nirvana Cosmopolitan otelde yapacağı 7. Uluslararası Kozmetik Kongresinde, ana tema "multifonksiyonel kozmetikler" olarak seçildi. Bu kongre konuyu tüm yanları ile değerlendirebilmek için oldukça iyi bir fırsat olacaktır.

Levent Kahrıman

KÜAD YK Başkanı

https://www.kozmetikkongresi.com/index

 

 

KÜAD Kozmetik Üretici ve Araştırmacıları Derneği Leven Kahrıman Laber Kimya