UNESCO VII. SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS KIŞ OKULU SONA ERDİ

VII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu 18-21 Ocak 2024 tarihleri arasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, BBB Kent Konseyi, UNESCO akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğinde gerçekleştirildi.

AHBV Üniversitesi Türk Halk Bil. Uyg. ve Araş. Mer. AHBV Üniversitesi Örgün Ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü, Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araş. Enstitüsü akademik destek verdiler. Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliği yaptı.

Balıkesir Kent Konseyi salonunda Kış Okulu bu yılki temasını Sözleşme’nin 2003 yılında kabulünün 20. yılının geride bırakılmasından hareketle lisansüstü eğitim aracılığıyla somut olmayan kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına sağlanan katkının değerlendirilmesi olarak belirlemiştir.

Bu amaç doğrultusunda somut olmayan kültürel miras konusunda uzmanlığı olan akademisyenler ve aynı alanda lisansüstü eğitim görenler katıldı.

Kış Okulunun ilk günü olan 18 Ocak 2024 Cuma günü, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ UNESCO’nun tarihini ve Türkiye’nin UNESCO çalışmalarını yansı eşliğiyle anlattı. Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel OĞURLU ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vek. Mehmet Birol ŞAHİN diğer konuşmacılardı.

Açılış konuşmaları sonrası  “Balıkesir’in Somut Olmayan Kültürel Mirası” başlıklı panelini Ege Üni. Öğr. Üyesi, UNESCO Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Kom. Üyesi   Prof.Dr. Metin Ekici yönetti, Konuşmacılar Balıkesir Üni.  Öğr. Üyesi ve Rek. Danışmanı, UNESCO Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Kom.Üyesi     Prof.Dr. Ali Duymaz, Balıkesir Üni. Fen-Edebiyat Fak. Dekanı Prof.Dr. Halil İbrahim Şahin, Ege Üni. Doç. Dr. Pınar Fedakar, Balıkesir Üni. Doç.Dr. Satı Kumartaşlıoğlu’ydu.  

Panel sonrası konuklara selamlama konuşması yapan BBB ve Türkiye Belediyeler Birlik Başkanı Yücel Yılmaz UTMK Başkanı Prof.Dr. M. Öcal Oğuz ve panelist hocalara Balıkesir’in geleneksel el sanatlarından oluşan hediyelerini takdim etti.

Prof.Dr. M.Öcal Oğuz’da, Yücel Yılmaz’a, Balıkesir'in "Öğrenen Şehirler" arasına kabul edildiğine dair UNESCO belgesini takdim etti.

 

Öğleden sonra ki sunumlarda  Prof. Dr. Öcal Oğuz UNESCO ve Kültür Sözleşmeleri İçinde Somut Olmayan Kültürel Miras, Prof. Dr. Metin Ekici TÜRKSOY Üyesi Ülkelerle Yürütülen Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları, Ankara Hacı Bektaş Veli Üni. Öğr. Üyeleri,  UNESCO Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Kom. Üyesi   Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel Somut Olmayan Kültürel Miras Yenilikçi Yaklaşımlar ve Sürdürülebilir Kalkınma, Doç. Dr. Selcan Gürçayır Teke  Acil Durumlarda Somut Olmayan Kültürel Miras, , Ankara Hacı Bektaş Veli Üni. Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gözde Tekin SOKÜM’ün Yeni Bağlamları ve Yeniden Canlandırma başlıklarıyla konuştular.  

Balıkesir Öğretmenevinde ki akşam yemeği sonrası, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine ait Geleneksel Sohbet Toplantısı Barana Etkinliği Dursunbey Folklor Araştırma Eğitim Turizm Dernek (DUFAD) üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Okulun ikinci günü olan 20 Ocak 2024, Cumartesi günü Dr. Öğr. Üyesi Tuna Yıldız Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Katılım ve Sivil Toplum Kuruluşları, Ankara Üni. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Pınar Kasapoğlu Yükseköğretimde SOKÜM Konulu Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerine Genel Bir Bakış, Ankara Hacı Bektaş Veli Üni. Öğr. Üyeleri,  UNESCO Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Kom. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Erman Aral Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme: Somut Olmayan Kültürel Miras ve Eğitim başlıklarıyla katılımcılara bilgi verdiler.

Katılımcılara Göre Somut Olmayan Kültürel Miras başlıklı Açık Uçlu Tartışma’yı Doç. Dr. Selcan Gürçayır Teke,  Doç. Dr. Pınar Fedakar yönetti.

Değerlendirme konuşmalarından sonra kış okuluna katılan, yaklaşık 45 lisansüstü öğrenciye bu okula katıldıklarına dair “Katılım Belgesi, Kış Okulu süresince çalışan BBB görevlilerine “Teşekkür Belgesi”  takdim edildi.

Çay, kahve aralarında ıhlamur ağacından yapılan geleneksel desenlerden oluşan baskı tekniği katılımcılara uygulamalı olarak gösterildi.  

 

Son gün 21 Ocak 2024 Pazar günü katılımcılar Havran Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi ile Havran Kent Müzesini ziyaret ettiler. Geleneksel zeytinyağı üretimini izlediler.