Tarımsal Miras Projesi Tanıtımı UTEM'de yapıldı.

Türkiye Ulusal Ajansı (ERASMUS+ KA203) tarafından desteklenen 2019-1-TR01-KA203-075715 AGROHERITAGE isimli Tarımsal Miras Projesi tanıtım konferansı 4 Temmuz günü Tarım ve Orman Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi'nde (UTEM-ANKARA) gerçekleştirildi.

Dört ülke üniversitesinin ortak olduğu uluslararası projenin koordinatörlüğünü ülkemizden Trakya Üniversitesi yapmaktadır. Bulgaristan’ın Sofya Üniversitesi, Sırbistan’ın Educons Üniversitesi, Yunanistan’ın Dimokreitio Panepistimio Thrakis Üniversitesi diğer üniversite paydaşlarıdır. Eard Ekosistem ve Tarım Ar-Ge İnş. Ltd. ve Apec İleri Proje Eğitim İnş. Ltd. projeye ülkemizden destek veren diğer paydaşlardır. 

Proje kapsamında çiftçilerin yüzyıllara dayanan emeği sonucunda oluşmuş yerel bitki çeşitleri, hayvan ırkları, geleneksel tarım teknikleri, geleneksel ürünler ve tarımsal mirasımızın tanıtımı ve korunması için çevrimiçi bir yükseköğretim ders müfredatı geliştirmiştir.

Başta tarım, hayvancılık, gıda, ormancılık olmak üzere fen ve sosyal bilimlerin ilgili disiplinlerinde okuyan yükseköğretim öğrencileri olmak üzere her yaştan ilgili kesim, bu açık ve ücretsiz ders içeriğine internet üzerinden erişilebilmektedir.

Uluslararası kitleye de hitap edecek olan dersler Türkçe, İngilizce ve/veya proje ortaklarının kendi dillerinde hazırlanmakla birlikte tamamı İngilizce- Türkçe alt yazılı olarak hazırlanmıştır. İki akademik dönemi kapsayan bu dersi, Trakya Üniversitesi öğrencileri https://onlinelearning.agroheritage.com/ platformu üzerinden seçmeli ders olarak okumaktadır. Müfredatı kabul eden üniversitelerin öğrencileri de aynı platform üzerinden dersi alabileceklerdir. Ayrıca ilgili herkes hem bu platformdan “misafir” olarak hem de projenin sayfasından kanala ulaşarak bu dersin videolarını izleyebilecektir.

Derslerde tarımın ortaya çıkışı, bitkilerin kültüre alınması, hayvanların evcilleştirilmesi, geleneksel bilgiye dayanan çiftçilik-hayvancılık yöntemleri, yerel çeşitler-ırklar, ormanlardan-denizlerden geleneksel yararlanma biçimleri, geleneksel gıda-tekstil ürünleri, kırsal yerleşimler-evler, geleneksel zirai mücadele-hayvanların tedavisi, geleneksel tarım-hayvancılık toplumların günlük yaşantısı, kültür öğelerinin yanı sıra bu değerlerin korunması ve yaşatılmasına ilişkin konular yer almaktadır.

Müfredat ülkemizin farklı üniversitelerinden, bölgelerinden çeşitli uzman ve akademisyenlerin anlatımları, alanda çalışan çiftçi, yetiştirici, üretici ve teknisyenlerle yapılan söyleşilerle, uygulamaların fotoğraf ve video çekimleriyle zenginleştirilmiştir.

Müfredat interaktif olup, ilerleyen zamanlarda yeni dersler eklenecektir.  Projenin ülkemizde ki ikinci tanıtım konferansı Ağustos ayı içerisinde Trakya Üniversitesi’nde yapılacaktır.





Tarımsal Miras Trakya Üniversitesi Utem Agroharitage Agroharitage