YENİ KÜRESEL BESLENME STRATEJİSİ TANITILDI

FAO Gıda ve Beslenme Bölümü (ESN) Müdür Yardımcısı Nancy Aburto, FAO-Türkiye Ülke Ofisi ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi'ni (SEC) 9-11 Ocak 2023 tarihleri arasında Ankara'da ziyaret etti.

Üç günlük görev, FAO-Türkiye Temsilcisi ve Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Viorel Gutu ile ikili görüşme ile başladı. Daha sonra, SEC Çok Disiplinli Ekibi, SEC alt bölgesindeki beslenme zorluklarını ve önceliklerini tartışmak ve beslenmeyi yaygınlaştırmaya yönelik potansiyel giriş noktalarını değerlendirmek için Aburto ile bir araya geldi.

Program, FAO-Türkiye Ülke Ofisi ekibi ile FAO-Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık'ın genel ülke önceliklerini açıkladığı ve FAO-Türkiye'nin program ve proje portföyüne ışık tuttuğu bir toplantı ile devam etti. Bunlar arasında FAO-Türkiye Ortaklık Programları (FTPP), Suriye Mülteci Dayanıklılık Planı (SRRP), Küresel Çevre Aracı (GEF) projeleri, AB projeleri ve Teknik İşbirliği Projeleri (TCP) bulunmaktadır. Selışık ayrıca FAO-Türkiye'nin işbirlikleri ve ortaklıklarından da bahsetti. Toplantı, FAO Gıda Okuryazarlığı Ulusal Danışmanı Şeniz Ilgaz'ın Türkiye'de gıda okuryazarlığı konusunda bir TCP'nin çıktılarını detaylandırdığı bir brifing ile sona erdi.

Heyet, Aburto'nun Gıda Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak ile bir araya geldiği Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) dahil olmak üzere resmi kurumlara ziyaretler de içeriyordu. Toplantıda Müdür Yardımcısı, FAO-Türkiye Ortaklık Programı'nın (FTPP) sonuçları da dahil olmak üzere, FAO ile Türkiye arasındaki 40 yıllık ortaklığın öneminin altını çizdi. Gerçekten de, FTPP deneyimi, özellikle bilgi ve deneyim paylaşımıyla ilgili olarak, diğer kalkınma işbirliği bağlamlarına çevrilebilecek ve çoğu FAO'nun beslenme gündemine yansıyan çok sayıda iyi uygulama sağlamıştır. Ayrıca MoAF temsilcilerine FAO'nun 2021'de onaylanan Küresel Beslenme Stratejisi hakkında bilgi verdi. üye ülkelerde politika oluşturmayı desteklemek, bilgi ve deneyim paylaşımını kolaylaştırmak, kapasiteyi güçlendirmek ve sağlıklı beslenmeye yönelik taahhütleri desteklemek. FAO'nun beslenme konusundaki misyonu, herkes için sağlıklı beslenme sağlamaktır ve okullarda beslenme eğitimi, gıda kaybı ve israfının azaltılması ve gıdaya dayalı beslenme kılavuzları, beslenme hedeflerine ulaşılabilecek somut yollardan bazılarıdır.

Genel Müdür Koçak, Tarım Bakanlığı'nın FTPP kapsamındaki beslenmeyle ilgili çalışmaları ve elde ettiği başarılar hakkında bilgi verilmesinin ardından, FAO'nun Türkiye'ye teknik yardım, veri sağlama ve gıda, tarım ve beslenme konularında bilgi ve uzmanlık açısından uzun süredir devam eden desteğinden dolayı Bakanlığın takdirini dile getirdi. Koçak, FTPP üzerinden yapılan işbirliğinin, MoAF'ın Orta Asya alt bölgesindeki diğer ülkelere de destek vermesini sağladığını vurguladı.

Misyonun ilk günü, Japon hükümeti tarafından finanse edilen bir proje aracılığıyla FAO-Türkiye ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden destek alan “SS Ankara Sağlıklı Gıda Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” adlı kadınların liderliğindeki bir kooperatif ziyareti ile sona erdi. . Müdür Yardımcısı Aburto, kooperatif tarafından kurulan ve işletilen pastane Ankara Pastası'nı ziyaret etti.

Misyonun ikinci günü, katılımcıların ülke düzeyinde beslenmeyle ilgili faaliyetler için temel odakları, zorlukları ve fırsatları tartışmasıyla, ülke gıda sistemleri ve beslenme odak noktaları hakkında istişarelerle başladı.

Bu toplantı sırasında Aburto, ESN'nin FAO Küresel Beslenme Stratejisi doğrultusunda ülkelere daha fazla destek sağlayabileceği olası alanlara ilişkin FAO'nun bakış açısını paylaştı. Misyonun son toplantısı Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile gerçekleştirildi. Aburto ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, FAO ile TDGF arasındaki mevcut Mutabakat Zaptı'na istinaden, inovasyon ve iletişim, izleme ve veri, sağlıklı gıda üretimi için kapasite geliştirme gibi gelecekteki önemli işbirliği konuları üzerinde anlaştılar. ve sağlıklı bir diyetin satın alınabilirliği.

FAO Gıda ve Beslenme Bölümü (ESN) Müdür Yardımcısı Aburto'nun görevi Kırgızistan ziyaretiyle devam ediyor.

Fao Fao Türkiye Viorol Gutu Ayşegül Selışık Durali Koçak Ankara Pastanesi Nancy Aburto