"YATIRIM EKOSİSTEMİNE ZARAR VERECEĞİ AŞİKÂRDIR"

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Resmi Gazetede yayınlanan 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile getirilen ve yatırım alan girişimlerin de ödemekle yükümlü kalacağı yeni verginin, ekosisteme vereceği zarar hakkında görüşlerini paylaştı.

Söz konusu kanun kapsamında kurumlar vergisi mükelleflerinin bir defaya mahsus olmak üzere, deprem bölgesindeki kalkınma ve yeniden inşa projelerine finansman sağlaması adına, ek vergi ödemesinin gerekli kılındığına dikkat çekilen açıklamada bu düzenleme nedeniyle özellikle yatırım alan girişimlerin ve geniş anlamda Türkiye’deki yatırım ekosisteminin zarar göreceğinin altı çizildi.

TÜBİSAD’ın Türkiye Bilişim Vakfı ve Girişimcilik Vakfı’nın da desteklerini alarak yaptığı açıklamasında aşağıdaki ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde 6 Şubat’ta meydana gelen ve hepimizi yasa boğan deprem felaketi sonrasında, toplumumuzun dayanışma ve birlik ruhu içerisinde hareket ederek afetzedelere yardım etme çabaları umut verici olduğu kadar takdire şayandır. Bu zor günlerde ülke ekonomisinin küçük büyük tüm aktörleri depremin ilk gününde başlattıkları seferberlik ile kesintisiz bir şekilde yardımlarını sürdürmektedir. Tüm şirketler; kurumsal yapılarından, yurt dışı iştiraklerinden, kendi maaş ve birikimlerinden deprem bölgesine katkıda bulundu ve bulunmaya devam ederken söz konusu ek vergi yükümlülüğünün özellikle yatırım alan girişimlere ve geniş anlamda Türkiye yatırım ekosistemine zarar vereceği aşikârdır.

Özellikle ülkemizin dış yatırıma ihtiyacı olan bu dönemde alınan vergi kararının hem girişimler hem de yatırımcılar tarafında, ayrı ayrı, olumsuz etkileri olacaktır. Ülkemizin gelişmesi, istihdam ve geleceğe yapılan yatırımlar anlamına gelen girişim ekosistemimizde 2022 yılında sadece teknoloji girişimleri 670 milyon doları yatırım almış ve bu yatırım önemli ölçüde yurt dışından gelmiştir. Ülkemize olan yatırım ilgisinin kaybolmasına neden olacak bu vergi aynı zamanda başarılı girişimleri Türkiye’de kalmaya ikna etmeyi de zorlaştıracaktır. Düzenleme nedeniyle, Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı olduğu bu dönemde yatırımcılar uzun süre yatırım yapmaktan kaçınacak ve özellikle küçük işletmeler, çaresiz bir şekilde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

Alınan yeni kanun kararı ile girişimler, melek yatırımcılar veya girişim sermayesi yatırım fonlarından aldıkları yatırımların yüzde 10’u tutarında bir vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmıştır. Çoğu zarar eden girişimler aldıkları yatırımları araştırma, teknoloji geliştirme, istihdam gibi ana alanlara yönlendirmektedir. Bahsi geçen bu yatırımlar girişim şirketlerinin kasalarına emisyon pirimi ile girdiği için bu yeni kanun ile girişimler aldığı yatırımın yüzde 10’unu vergi olarak ödemek durumunda kalacaktır. Bu nedenle, yatırımın kayda değer bir kısmının ek vergiye harcanacak olması hem şirketlerin faaliyetlerini durdurma noktasına gelmesine neden olacak hem de ülkemize gelecek potansiyel yatırımcıları kaçıracaktır.

Bugün küçük yatırımlar ve ekipler ile teknoloji üreten girişimlere vergi yükümlülüğü getirilmesi girişim ekosisteminin büyümesi önünde geri dönüşü olmayacak bir engel yaratacaktır. Dolayısıyla, ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanlarında gelişiminde başat rol üstlenmiş olan, geleceğin unicorn adayı olan şirketlerin vergi yükümlüğü kapsamından çıkarılması özellikle daha fazla üretmeye ve yabancı yatırıma ihtiyacımız olan bu dönemde hayati önem arz etmektedir.

Tüm bu hususların dikkate alınarak uygulamanın tekrar değerlendirilerek düzenlemeye gidileceğine inanıyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”

Tübisad