Türkiye'nin İlk Yerli Kara Mürver Şurubu SAMBUÇEM...

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Tıbbi ve Aromatik bitki üretimi ve Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirildiği BAÇEM'de üretimi yapılan; kara mürver ve ekinezya bitkilerinin işlenmesiyle geliştirilen SAMBUÇEM, Türkiye'nin ilk yerli kara mürver şurubu olarak satışa sunuldu.

 

Daire Başkanlığını Serkan Akça’nın yaptığı BBB-Kırsal Hizmetler Dairesine bağlı, Burhaniye Börezli bölgesinde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) geçtiğimiz günlerde dünyada ilk ve tek olan Aromaterapi Festivali’ne 3. kez ev sahipliği yapmıştı.

Bilindiği üzere BAÇEM’in Müdürlüğünü ülkemizin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda önde gelen uzmanlarından Nazım Tanrıkulu yapmakta. Tıbbi ve Aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi, nihai ürüne dönüştürülmesi, üreticilerin eğitilmesi konularında çalışan BAÇEM geçtiğimiz yıllarda uluslararası ödül de almıştı. BAÇEM bünyesinde kurulan AR-GE Merkezi ile bitkilerin doku kültürüyle çoğaltılması, yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmakta.   

Balıkesir’i ilaç sanayinde ve kozmetik sektöründe lider yapacak adımlar atan BAÇEM, çelikleme yönetimiyle doğadan çoğaltarak 5 yıl önce kurduğu Türkiye’nin ilk kapama mürver bahçesinden ürettiği ürünlerle yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk yerli kara mürver şurubu olan SAMBUÇEM’i piyasaya sürdü. Antioksidan açısından zengin ve bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alan kara mürverin üretimini büyük bir özenle gerçekleştiren BAÇEM, SAMBUÇEM’i, Bezmiâlem Üniversitesi Fitoterapi Araştırma  Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği çalışmanın sonucunda elde etti.

İçeriğinde kansere yakalanma riskini azaltan, kalp ve karaciğer için detoks etkisi yaratan antosiyanin açısından zengin olan kara mürverin yanı sıra; ekinezya kökü ve çiçeğinin herba aksamı kullanılan SAMBUÇEM adını da kara mürverin cins adı Sambucus’un Sambu’su ile BAÇEM'in çem’inin birleşiminden aldı. BAÇEM arazilerinde yetiştirilen bitkilerden doğru zamanda hasat edilerek uygun koşullarda kurutulmuş bitki özlerinden elde edilen SAMBUÇEM, merkezin diğer ürünleri gibi BAÇEM’in satış mağazaları ve https://bacem.com.tr/ adresinden tüketicilere satışa sunuldu.







Baçem Balıkesir Nazım Tanrıkulu Serkan Akça Yücel Yılmaz Yücel Yılmaz