Kadın Kooperatifleri Dijitalleşiyor

Visa, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği tarafından yürütülen ortak programın ilk yılında dijitalleşme desteği alan 14 kadın kooperatifi, gerçekleştirdikleri büyük başarıları İstanbul'da yapılan etkinlikte sundular.

 

Kooperatiflerin yüzde 86’sının satışları arttı, yüzde 93’ü ise yeni ortaklıklar kurdular. Programın yürütücüleri ikinci yıl için 12 kadın kooperatifini daha program kapsamına aldıklarını duyurdular. Böylece toplam yararlanıcı kooperatif sayısı 26’ya yükseldi.

2021 yılının başlarında başlatılan Kadın Kooperatifleri Destek Programı, Visa tarafından finanse edilen ve UNDP ile Habitat gençlik örgütü ortaklığında uygulanan, uzun soluklu “Paramı Yönetebiliyorum” programının yeni bir parçası. Türkiye’de ilk finansal okuryazarlık girişimi olarak 2009’da başlayan program bugüne kadar çocuk, genç, yetişkin, emekli, genç girişimci, çiftçi ve mavi yakalı işçiler olmak üzere yedi hedef grup kategorisinde yaklaşık 2 milyon kişiye finans ve bankacılık temel bilgileri eğitimi verdi.

“Biz Visa’da kapsayıcı ekonomilerin her yerde herkesi yukarıya taşıyacağına inanıyoruz” diyen Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel sözlerini şöyle sürdürdü: “Son iki yılda dijitalleşmenin işletmeler için sağkalım ile başarısızlık arasındaki fark anlamına geldiğini gördük. İşte bunun için kadın kooperatiflerine odaklanıyoruz. İlk yılda elde edilen olağanüstü başarılar, kooperatiflerin dijitalleşmenin dönüştürücü gücünden yararlanmalarına desteğimizi sürdürmeye bizi teşvik ediyor.”

COVID-19 küresel salgını döneminde başlatılan program, internet sitesi oluşturmak, dijital ödeme almak, markalaşmak, görünürlüğü artırmak ve lojistik işlerini yürütmek dahil e-ticaretin tüm yönlerine odaklanıyor. Program ile her kooperatife bir bilgisayar verilirken e-işletme altyapısını kurmak üzere destek de tahsis edildi. Ayrıca, kooperatiflerin çevrimiçi pazarlarda kendi tanıtımlarını yapmalarına, sosyal medyada iletişim çabalarını yürütmelerine yardım da sağlandı.

Big Cat Research’ün yaptığı analize göre, programa yatırılan her Türk Lirası, bunun iki katı “sosyal getiri” sağladı. Bir yıl içinde, katılan kooperatiflerin yüzde 76’sı e-ticarete başladı, yüzde 71’i satış kanallarını çeşitlendirdi ve yüzde 47’si de ihracatı hedeflemeye başladı. Kooperatif üyeleri programın etkisini tarif ederken “Dünyamız değişti”; “Bir yıl içinde, normalde üç yıl sürecek şeyleri gerçekleştirdik ve refaha erdik.” ifadelerini kullandı.

“Kooperatifler, Türkiye’de kadınların ekonomiye düşük katılım oranına çözüm bulmak için ilgi çekici bir fırsat sunuyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton sözlerine şöyle devam etti: “Ancak sıklıkla kooperatiflerin ürünleri için pazar bulmada zorluk çektiklerini görüyoruz. Bu nedenle daha geniş bir pazar yerine ulaşmak için dijital araçların nasıl kullanılabileceği konusunda kendilerine tam zamanında destek sağlayabilmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.”

“Kadın istihdamı sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyüme için hayati önem taşıyor” diyerek sözlerine başlayan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da “Programımızın sağladığı eğitim sayesinde, Türkiye’nin dört köşesindeki kooperatiflerin satışları ve elbette gelirleri arttı. Bundan yarar gören kadınların öykülerini dinledikçe, mali okuryazarlık ve dijital araçların, daha da genişlemek için kazandırıcı ideal birleşimi oluşturduğuna dair inancımızı güçlendiriyor.” şeklinde konuştu.

 

Undp Visa Habitat Derneği Kadın Kooperatifleri Dijitalleşme Dijital E-Ticaret