İLK TOPLANTI 28 OCAK GÜNÜ, AVLU KKM'DE

Balıkesir Kent Konseyi, Balıkesir Sevdalılarını yeni kurulmuş olan 'Şehre Vefa Meclisi''nin ilk Genel Kurulun da buluşturmak için davet ediyor. Toplantı 28 Ocak Cumartesi günü, saat 16.00'da, BBB'ye ait Avlu Kongre ve Kültür Merkezin de yapılacak.

Balıkesir’li ilim ve fikir adamı,  Meşrutiyetin ilânından sonra yayına başlayan “Nasihat“ ve “Balıkesir” gazetelerinin yazarlarından, İttihat ve Terakki’nin yayın organı olan “Yıldırım” gazetesini,   “Karesi“ adlı Balıkesir'in yerel gazetesini çıkaran, Balıkesir’de yerel basının gelişmesine çok büyük katkıları, Atatürk’ün önderliğinde ki milli direniş çalışmalarında Atatürk’ün yanında olan,  1920 yılında yapılan seçimle I. Türkiye Büyük Millet Meclisine Balıkesir milletvekili olarak katılan Hasan Basri Çantay’ın yakın arkadaşlarından,  İstiklal Marşımızın yazarı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy 1922 tarihinde, Balıkesir için aşağıda ki dizeleri yazmıştır.

O yeşil toprağın ey yüzler ağartan Karesi,

Şimdi binlerce şehîdin kanayan makberesi.

Sana hasret kalan evlâdın için dünyâda

Varsa kahrolmadan ârâm edecek yer neresi?

Hani gökkubbenin altında görülmüş mü eşin?

Dağların bağ, hele vâdîlerin altın deresi!

Ey benim her taşı bir ma’bed-i îman yurdum,

Seni er geç bana mutlak verecek Ma’bûd’um!

 

Yaşamının bir dönemini Balıkesir’de geçirmiş Müzisyen, Şair, Besteci Fethi Kaya Pınarses’de, Balıkesir sevgisini 1992 yılında yazdığı aşağıda ki sözlerle dile getirmiştir.  

Bir kıyıda Marmara, bir kıyıda Ege var

Yeşil, mavi iç içe tarih yüklü bir diyâr.

Karesi Bey yurdunda hem ebed, hem ezelsin

Başka yerde eşin yok, Balıkesir Güzelsin.

 

Pamukçu’nun Bengisi, Kurtdere de diz vurur

Kuş cennetin, kaymaklın, kolonyan büyük gurur.

Kaplıcalar, Kaz dağın övünsün dile gelsin

Gül yüzlü kızlarınla, Balıkesir Güzelsin.

 

Dillerden hiç düşmeyen, hep yaşanan bir çağ ol

Güzelliği bağrında barındıran otağ ol.

Sevgi ile dopdolu insanlar sana gelsin,

Başka yerde eşin yok, Balıkesir Güzelsin.

 

Başkanlığını Mürsel Sabancı'nın yaptığı, Balıkesir Kent Konseyi, Balıkesir Sevdalılarını yeni kurulmuş olan “Şehre Vefa Meclisi”’nin ilk Genel Kurulun da buluşturmak için davet ediyor.   Toplantı 28 Ocak Cumartesi günü, saat 16.00'da,  BBB’ye ait Avlu Kongre ve Kültür Merkezin de yapılacak.

Toplantı sonrası saat 18.30’da Balıkesir’li şair Dr. Hüseyin Balkancı’nın eserlerini TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı, Bestekar Cengizhan Sönmez ve İTÜ Türk Müsikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Gülşah Sönmez seslendirecek.   

 

 

 


Balıkesir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Balıkesir Kent Konseyi Şehre Vefa Meclisi Mürsel Sabancı Mehmet Akif Ersoy Hasan Basri Çantay Fethi Kaya Pınarses