GELENEKSEL DAMIZLIK KOÇ SATIŞINDA REKOR FİYAT 150 BİN TL

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nün Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreninin 81'ncisi 6 Mart 2024 Çarşamba günü Enstitü de gerçekleştirilmiştir. Satışta rekor fiyat 150 bin TL'dir.

Kısaca Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 

1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği adıyla Karacabey Harası bünyesinde kurulan Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 1943 yılında Bandırma’ya nakledilmiştir.  Yıllar içinde farklı isimler altında faaliyet gösteren Enstitü,  2015 yılında Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adını almıştır. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı 49 Enstitüden bir tanesidir.

Altı teknik bölüm altında,  büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile su ürünleri alanında sorunlara çözüm getirme ve birim hayvandan elde edilen verimin hayvan refahına uygun şekilde artırılması amacıyla çeşitli disiplinlerde araştırma çalışmalarını yürütmektedir. Enstitünün Müdürlüğünü Dr. Erdinç Veske yapmaktadır.

81. Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreni

Enstitünün geleneksel hale gelen damızlık koç satışının 81’ncisi 6 Mart 2024 Çarşamba günü yapılmıştır. Çoğunluğu Karacabey Merinosu olan Bandırma ve Kıvırcık cinsi toplam 161 adet koç satışa çıkartılmıştır. 19 bin TL başlangıç fiyatıyla satışa çıkartılan koçlardan en yüksek fiyatı Balıkesir ili Erdek ilçesi yetiştiricilerinden Yaşar Ceyhun Mırız vermiş, pey verdiği koça 150 bin TL’ye sahip olmuştur.

Açılış konuşmalarını TAGEM Genel Md. Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen ve Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu yapmıştır. İletişim Uzmanı, Spiker, Diksiyon ve Beden Dili Eğitmeni Özgür Yılmaz’ın mükemmel sunuculuğu ve yönetimiyle, saat 10.00’da başlayan satışlar öğle saatlerine kadar devam etmiş. Verilen öğle yemeği arasından sonra akşam saatlerine kadar devam etmiştir.

Satışa Balıkesir Merkez ve ilçeleri başta olmak üzere Manisa, Çanakkale, Bursa illerinden gelen üreticiler yoğun bir şekilde katılmışlardır. Enstitü tarafından bastırılan katalog üzerinden koçlara pey veren üreticilerin çekişmeyle geçen pey artışları üreticileri rekabete sokmuştur. Satış alanında üreticilerin çay, su, yemek vb. ihtiyaçları Enstitü tarafından karşılanmıştır.

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Boz, Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, TAGEM Gen. Md. Yard. Dr. İbrahim Halil Sözmen, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Md. Dr.Yıldıray İstanbullu, Balıkesir İl Tarım ve Orman Md. Yard. Zafer Bozgül,  Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Balıkesir İl Emniyet Md. 1. Sınıf Emniyet Md. Hasan Yiğit, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümg. Nurettin Alkan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başk. Serkan Akça, Erdek İlçe Tarım ve Orman Md. Dilek Işıktaş,  Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, Bandırma AKP Bel.Bşk. adayı Cemal Öztaylan, CHP Bel.Bşk. adayı Dursun Mirza satışları izlemişlerdir.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ilgili daha geniş bilgiye https://arastirma.tarimorman.gov.tr/koyunculuk linkinden ulaşılabilir.

 

 





























Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Erdinç Veske İbrahim Halil Sözmen İsmail Ustaoğlu İsmail Boz Yıldıray İstanbullu Serkan Akça Özgür Yılmaz