Ekslibris Yarışmasında Gerisayım Başladı

Kurucu Başkanlığını İstinye Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi, İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Prof.Dr. Hasip Pektaş'ın yaptığı İstanbul Ekslibris Derneği, İstinye Üniversitesi ve Selçuk Ecza Deposu estetik, özgün ekslibris çalışmalarını bir araya getirmek, değerlendirmek, sanatçılarını teşvik etmek, ekslibris sanatını tanıtmak ve sevdirmek amacıyla tüm ülkelerin sanatçı ve tasarımcılarına açık olan uluslararası ekslibris yarışması düzenlemişlerdir

5 ncisi düzenlenen yarışmanın koşulları aşağıda yer almaktadır. 

Koşullar:

1. Katılımcılar, 2018-2022 yılları arasında üretilmiş en fazla 5 farklı ekslibris ile yarışmaya katılabilirler. Her baskıdan imzalı 3'er kopya gönderilmelidir.

2. Konu ve baskı tekniklerinde sınırlama yoktur. Geleneksel baskı teknikleri yanında fotografik çalışmalar, bilgisayar tasarımları da kabul edilecektir. Fakat ekslibrisler mutlaka çoğaltılmış ve numaralandırılmış olmalıdır. Fotokopi, çizim ve taslaklar kabul edilmeyecektir.

3. Ekslibrislerin üzerinde "Ekslibris" ("Ex-libris", "Exlibris", “Bookplate”) sözcüğü ya da bu anlama gelen bir sözcük ile birlikte ekslibris sahibinin (yaşayan) adına veya kuruluş adına yer verilmelidir.

4. Katılımcılar, ekslibrislerini imzalamalı veya parafe etmelidir. Ekslibrislerin arka ortasına okunaklı olarak sanatçının adı, tekniğinin kodu, yapım yılı, boyut ve ekslibris sahibinin adı yazılması zorunludur. Ekslibris sahibinin sadece baş harfleri kullanılmışsa, açık adı da belirtilmelidir. Latin alfabesi dışında bir alfabe kullanılmışsa, ekslibrisin arka yüzünde Latin alfabesi ile yazılmış şekli ve gereken yerlerin İngilizcesi de yer almalıdır.

5. Ekslibris baskı alanı 13x13 cm'den, baskı yapılan kağıt A5’ten (21x15 cm) büyük olmamalıdır. Ekslibrisler kartona, renkli kağıda yapıştırılmamalıdır. Kullanıma hazır olmalıdır.

6. Son katılım tarihi: 30 Ağustos 2022'dir. Postalama tarihi dikkate alınır. Ekslibrisler postada zarar görmeyecek şekilde gönderilmelidir.

7. Zarf üzerine “Basılı Malzeme” ve "Ticari Değeri Yoktur" ifadeleri yazılmalıdır.

8. Gönderilecek adres: Hasip Pektaş, Selçuk Ecza Holding, İstanbul Ekslibris Müzesi, Mahir İz Cad. No: 45, 34662 Üsküdar - İstanbul. GSM: +90 (532) 437 99 76, E-posta: hasipp@ttmail.com

Ekslibris hakkında genel bilgi: www.aed.org.tr sitesinden alınabilir.

9. Ödüller:

Birinci Ödül (İstinye Üniversitesi); 1.000 USD.

İkinci Ödül (Selçuk Ecza Deposu); 800 USD.

Üçüncü Ödül (İstanbul Ekslibris Derneği); 600 USD.

Özel Ödül (Mürşide İçmeli / Dinçer Pilgir); 500 USD.

Özel Ödül (Tülay-Şükrü Ertürk); 500 USD.

Özel Ödül (Nesrin-Orhan Akbulut); 500 USD.

Özel Ödül (Ayşe-Noyan Ünal); 500 USD.

Özel Ödül (Mehmet Rafet Atalık); 500 USD.

Başka kişi ve kuruluşlar 500 USD altında olmamak koşuluyla özel ödül verebilirler. Jüri uygun gördüğü sanatçılara onur mansiyonu ve onur sertifikası verebilir.

10. Değerlendirmede, özgünlüğe, teknik ve estetik yetkinliğe, resim ve yazı ilişkisine dikkat edilecektir.

11. Jüri (soyadı sırasıyla):

Prof. Dr. Martin R. Baeyens, Ekslibris Sanatçısı, Belçika

Prof. Dr. Peyami Çelikcan, İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı

Şükrü Ertürk, Ekslibris Sanatçısı, Banknot Tasarımcısı

M. Sonay Gürgen, Selçuk Ecza Deposu A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr. Hasip Pektaş, İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı ve Ekslibris Müzesi Müdürü

12. Ödül ve sergileme alan ekslibrisler için bir katalog hazırlanacak, olanaklar ölçüsünde katılımcılara birer adet gönderilecektir. www.aed.org.tr web sitesinde de yayımlanacaktır.

13. Yarışma için gelen ekslibrisler iade edilmeyecektir. Bir kopya Selçuk Ecza Holding İstanbul Ekslibris Müzesi’ne konacaktır. İkinci kopya İstinye Üniversitesi’nde kalacaktır. Üçüncü kopya sergilemede kullanılacaktır. İstanbul Ekslibris Derneği, sergilenen ekslibrisleri, web sitesi, CD, katalog, dergi veya kitaplarda kullanabilecektir.

14. Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan ekslibrisler, Ekim 2022’den itibaren İstanbul’da ve olanaklar ölçüsünde diğer şehirlerde sergilenecektir.

15. Katılımcılar, yarışmaya katılmakla koşulları ve jüri kararlarını kabul etmiş sayılırlar.

16. Katılımcılar, aşağıdaki formu okunaklı olarak doldurup ekslibrislerle birlikte göndermelidir.

 

5. Uluslararası Ex-Libris Yarışması Formu - İstanbul 2022

(Lütfen, Latince karakterlerle doldurun)

İsim, Soyisim:

Adres:

Telefon:

E-posta :

Müfredat Vitae (kısaca):

Not: Sanatçılar yarışmanın dışında eski ekslibrislerini ya da koleksiyonlarını İstanbul Ekslibris Müzesine bağışlayabilirler. Bu destek asla unutulmayacak.

Meraklılar Erol Çelik’in hazırladığı Ekslibris Müzesi Belgeselini izlemek için https://www.youtube.com/watch?v=TJWQAUpk81E, Facebook Ekslibris Grubuna katılmak için https://www.facebook.com/groups/5881049786 linklerini kullanabilir.










Ekslibris Hasip Pektaş Şükrü Ertürk Aziz Sancar İstinye Üniversitesi Selçuk Ecza Deposu Ekslibris Müzesi Peyami Çelikcan M.Sonay Gürgen Erol Çelik Martin R. Baeyens Martin R. Baeyens