25 ŞUBAT CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 16.00'DA İSTANBUL'DA

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7, 6 şiddetindeki iki büyük depremin yarattığı can ve mal kayıplarına yönelik çalışmaların yetersizliği ve zamanında müdahale edilmemesi sonrası karşılaşılan tablo sadece ülkemizde değil dünyada da büyük üzüntüye yol açtı. Enkazların altında on binlerce insan ezilerek ve soğuktan donarak hayatını kaybetti. Halen enkazların altında çıkarılmayı bekleyen on binlerce insan ve onları bekleyen yakınları trajedinin boyutunu gözler önüne seriyor.

İktidarın, devletin olanaklarını gerektiği gibi kullanamaması veya yetersiz yönetimi felaketin bu noktaya gelmesinin en büyük nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Uluslararası "Don Quichotte" e-mizah dergisi genel yayın yönetmeni çizer Erdoğan Karayel, depremin 3. gününde dünya karikatürcülerine sosyal medyadan bir çağrıda bulunarak "Türkiye ile dayanışma" çizgileri göndermelerini istedi. Organizasyonda herhangi bir ödül veya sertifika verilmeyeceğini, sadece dayanışma ve sorgulama içeren bir etkinlik olacağı özellikle belirtildi. Bir haftalık süre içinde 34 ülkeden 300'e yakın eser gönderildi. Karayel, gönderilen karikatürlerden 50 eser seçerek bir panel eşliğinde anlamlı bir etkinliğe dönüştürmek istedi. Son yıllarda birlikte "Çocuk Gelinler", "Kadına Yönelik Şiddet" ve "Genç Beyin Göçü" gibi sosyal sorumluluk projelerinde birlikte çalıştığı İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay bu etkinlikte de Karayel'in yanında yer alarak galeri ve panel organizasyonunu üstlendi.

25 Şubat 2023 Cumartesi günü saat 16.00'da başlayacak etkinlik programında yer alan paneli Gaye Donay ve Erdoğan Karayel yönetecek. Panelde şu konuşmacılar yer alıyor:

- Necdet Saraç (Gazeteci, Yazar ve Siyasetçi)

- Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ( Deprem Bilim Uzmanı)

- Türker Ertürk (Emekli Amiral, Siyasetçi)

- Tamer Levent (Oyuncu, Yazar ve Yönetmen)

 

Panelde üç temel konu tartışılacak:

- Kahramanmaraş ve Elbistan depremlerinin öncesi ve sonrasına yönelik süreçte yapılanlar ve yapılmayanlar nelerdir?

- Olası İstanbul depremine karşı ne kadar hazırlıklıyız, neler yapmalıyız?

- Karikatür gibi dünyanın en etkin sanatının sosyal projelerdeki sorumluluğu ve etkileri nelerdir?

Panel sonrası 50 seçkin karikatürden oluşan sergide yer alan karikatürler üzerine bilgilendirme yapılacak. Sergide yer alan karikatürlerin çizerlerinin de davet edildiği etkinlikte çizerlerin öngörü ve empati yeteneği dile getirilecek. Dünyadaki meslektaşlarına bu dayanışmadan ötürü bir teşekkür mesajı yayınlamaları beklenen karikatürcülerden de yüksek bir katılım bekleniyor.

Ortak bir duyguyla ve sorumlulukla hayata geçirilen bu etkinliğe yazılı ve görsel medyanın da ilgi göstermesi bekleniyor. Sergi ve Panel 23 Şubat Cumartesi günü saat 16.00'da İstanbul'da Nişantaşı Maji Sanat Galerisi'nde gerçekleşecek.

Açık adres şöyle: Maji Art Gallery, Teşvikiye Sinoplu Şehit Cemal Sokak, No: 4/B, 34363 Şişli/İstanbul.







Deprem Erdoğan Karayel Gaye Donay Necdet Saraç Övgün Ahmet Ercan Türker Ertürk Tamer Levent Maji Galeri